Se her hvordan Bygma kan hjælpe dig med initiativer til dit ansvarlige byggeri

Middelfart Rådhus med to certificeringer

– er både DGNB Platin og Diamant certificeret

Bygma er leverandør af certificerede materialer til Middelfart Rådhus. Rådhuset er resultat af et ambitiøst byggeprojekt, der skaber sammenhæng mellem byens havnefront og bylivet i det historiske centrum.

Middelfart Rådhus er, som det første byggeri herhjemme, blevet både DGNB Platin- og Diamant-certificeret i kraft af et vellykket samarbejde mellem ingeniører, arkitekter og entreprenør. Diamant-certificeringen fokuserer på bygningens arkitektoniske kvaliteter, mens Platin-certificeringen hylder de miljømæssige kvaliteter.

Bygherren siger

”Vi er meget stolte af de to certificeringer,” siger projektchef Henrik Mott Frandsen. ”Middelfart Kommune har opnået DGNB Platin ved at stille de højeste krav til bl.a. materialevalg, energiudnyttelse, inddragelse af brugere, arbejdsmiljø i bygningen og samspillet med det omkringliggende samfund.

Der er tænkt ansvarlighed ind i alle led; gulvene er lavet af resttræ, køling er mekanisk med strøm fra solceller på taget, inventar, vægge og lofter er støjdæmpende, overskudsvarmen bliver til fjernvarme til byens huse, madaffaldet i kantinen bliver til naturgas. Og bygningen fungerer samtidig som kulturhus med plads til bl.a. koncerter, når medarbejdere og politikere går hjem.”

Foto: Kirstine Mengel

Arkitekten siger

DGNB Diamant-certificeringen fokuserer på arkitektonisk æstetik og funktionalitet. ”Vi er beærede over at have designet den første bygning i Danmark, der modtager DGNB Diamant-certificering, og at bidrage til at udvikle vores globale forståelse og praksis inden for ansvarligt byggeri. Middelfart Rådhus er et vidnesbyrd om vigtigheden af at skabe fællesskabsfokuserede rum til en ansvarlig fremtid,” siger seniorarkitekt Martha Lewis fra Henning Larsen Architects.

Foto: Kirstine Mengel

Ansvarlig udvikling

Bygmas certificerede leverancer til Middelfart Rådhus består bl.a. af PEFC- og FSC-certificeret træ, lyddæmpende akustikbeklædning fra Profile og akustiklofter fra Ecophon, der udover at være lydabsorberende har et smukt design og giver et godt indeklima. Derudover har Bygma bl.a. leveret indvendige døre fra Swedoor og diverse gipsplader til rådhuset.

”Vi mærker en stigende efterspørgsel efter certificerede materialer; specielt til større byggerier”, siger Jimmy Holmlund, der er salgschef i Bygma Odense, som har stået for leverancer til Middelfart Rådhus. ”Som førende leverandør af materialer til byggeriet, ønsker vi at være med i udviklingen af det ansvarlige byggeri i Danmark. Vi har et ønske om, at det skal være lettere for bygherrer, arkitekter og entreprenører at bygge med certificerede materialer. Vi uddanner derfor vores medarbejdere til at vejlede kunderne, så de i endnu højere grad træffer certificerede valg.”

Foto: Kirstine Mengel

Middelfart Rådhus er designet af Henning Larsen Architects, mens Rambøll Danmark A/S har været rådgivende ingeniører på projektet, der er opført som totalentreprise af 5E Byg.