Se her hvordan Bygma kan hjælpe dig med initiativer til dit bæredygtige byggeri

Svanemærket byggeri

Svanemærket byggeri har fokus på både miljøet og de mennesker der skal opholde sig i byggeriet. Der stilles høje krav til de miljømæssige aspekter ved bl.a. krav om certificeret træ, et lavt energiforbrug og godt indeklima. Materialer og kemiske produkter skal tillige leve op til de høje krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Svanemærket byggeri stiller 41 obligatoriske krav og 14 pointkrav.

Nye krav til Svanemærket byggeri i høring

Miljømærkning Danmark har p.t. en ny manual i høring, hvor der er lagt op til en række stramninger, særligt for at øge den cirkulære økonomi, reducere klimabelastningen af materialer, samt krav om fossilfrie byggepladser. Derudover lægges der op til en række stramninger på allerede eksisterende krav og nye krav til f.eks. biodiversitet.

Hvilke krav skal du især være opmærksom på

Vær især opmærksom på kravene om certificeret træ og lister (minimum 70 % PEFC eller FSC) samt kemi, dvs. lim, lak, fuge, spartel, maling mv.

Der er derudover krav til byggeprodukter som fx isoleringsmaterialer, afløbsrør, elkabler, tætningsmembraner, indvendige og udvendige byggeplader bestående af fx gipsplader, cement, glasfiber mv. Her skal der anvendes produkter der enten er Svanemærket eller godkendt til Svanemærket byggeri.

Svanemærket produkter hos Bygma

I Bygma finder du en lang række svanemærkede produkter fra vores leverandører og vi hjælper jer med, hvilke produkter der er godkendt til Svanemærket byggeri via vores Det grønne valg.

Certificeret træ er et krav og det får du hos Bygma

Svanemærket byggeri skal leve op til strenge krav for certificeret træ, som sikrer at det stammer fra ansvarligt forvaltede skove og er lovligt fældet. Bygma er PEFC og FSC certificeret og Bygma leverer udelukkende certificeret træ, hvilket sikrer krav til dit svanemærket byggeris krav og gør processen nemmere, når du handler dit træ ved Bygma. Dokumentationen er bygget ind som standard i alle dine følgesedler og fakturaer.

Vidste du, at Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og EU-blomsten er det officielle europæiske miljømærke?

Hvilke byggerier kan certificeres som Svanemærket

Byggerier som kan certificeres er etagebyggeri, daginstitutioner, skoler, huse herunder også parcelhuse, rækkehuse og sommerhuse. Byggeprocessen og det endelig byggeri vil blive godkendt af en uvildig tredjepart.

Bygma klarer dokumentationsarbejdet for dig

Når du køber dine materialer i Bygma, kan du nemt og gratis hente en dokumentationspakke på materialerne. Du kan også trække information om mængderne på de indkøbte materialer via Bygma.dk/proff.

Vidste du at…

I et Svanemærket byggeri kan der både indgå Svane-/EU-blomst miljømærkede produkter og produkter der er godkendt til Svanemærket byggeri. Vær opmærksom på, at det kun er de miljømærkede produkter der giver point ved sammentælling af pointkravene.

Det grønne valg – et mindre miljøbelastende valg af produkter til dit byggeri

Vi oplever, at der er usikkerhed om, hvilke produkter der er mindre miljøbelastende. Derfor har vi lavet Det grønne valg, som let giver et overblik over, hvilke produkter der er indeklima- eller miljøcertificeret og kan indgå i et certificeret byggeri.

Disse produkter og den tilhørende dokumentation har vi identificeret, samlet og mærket med Det grønne valg for at gøre det nemt for vores kunder at træffe et materialevalg der kan indgå i et certificeret byggeri.

Certificeret træ – din sikring for ansvarligt forvaltede skove

Bygma er PEFC- og FSC-certificeret og leverer som standard certificeret træ.

Certificeret træ betyder, at en uafhængig tredjepart har kontrolleret dokumentationen for, at træet stammer fra skove, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Det tager samtidig hensyn til de mennesker, der arbejder i skoven er sikret både uddannelse, sikkerhedsudstyr og en fair løn.

Det certificeret træ opfylder samtidig ét af mange krav ved bæredygtige byggerier.