Se her hvordan Bygma kan hjælpe dig med initiativer til dit ansvarlige byggeri

Se her hvordan Bygma kan hjælpe dig med initiativer til dit ansvarlige byggeri

Vadehavscentret – kåret som årets byggeri

Vadehavscentret ved den jyske vestkyst – der blev kåret som Årets Byggeri 2017 – er et nyt formidlingscenter om Vadehavets helt unikke natur og miljø. Vadehavscentret har desuden modtaget priser for bl.a. Verdens bedste stråtag 2017 og German Design Award Gold. Det er bygget i træ og strå, og er en flot blanding af godt håndværk og moderne arkitektur.

”Det der gør byggeriet og projektet enestående er, at arkitekturen spiller sammen med centrets udstillinger. Samtidig skaber det en fantastisk helhed omkring fortællingen om UNESCO Verdensarvs område Vadehavet”, siger direktør for Vadehavscentret Klaus Melbye. ”Der er lagt stor vægt på helheden i det prisvindende byggeri, og specielt konstruktionen af det unikke tag, får den nye bygning til at falde ind i naturen. Den ser næsten ud som om, den vokser op af jorden og tilpasser sig marsklandet”.

Det var et ønske fra Vadehavscentret, at valget af elementer havde fokus på en mindre miljøpåvirkning. Det betyder, at der bl.a. er brugt jordvarme, LED-lys, certificeret træ.

Robinietræ til tag og facader

Bygma har bl.a. leveret den helt specielle træsort robinie – som også omtales som akacie – der er brugt på tag og facader. Robinie-træet stammer fra ansvarlig skovdrift i Sydøsteuropa, hvor klimaet sikrer træsorten en hurtig vækst. Robinie er både robust og selvimprægnerende og kræver minimal vedligeholdelse. Og så er det smukt at se på.

Bygherren:
Ønskede et organisk hus

Esbjerg Kommune er bygherre på projektet. Ejendomsinspektør Carsten Schlein har været med hele vejen fra de indledende tanker til færdigt projekt. ”Da vi besluttede at bygge et nyt Vadehavscenter, ønskede vi, at det skulle have et udtryk, der passer til omgivelserne. Vi er meget tilfredse med den måde, det er blevet løst på og med de materialer, der er brugt. Vi har fået et ikonisk byggeri i særklasse, som understøtter udstillingen både arkitektonisk og med materialevalget. Mange kommer hertil alene for at se arkitekturen, og hvordan de organiske materialer er brugt helt fra top til sokkel”.

Entreprenøren:
Følger mange af principperne for DGNB

Søren Rasmussen er byggeleder og direktør hos Entreprenørvirksomheden Bo Michelsen i Tønder, der har været de udførende på byggeriet af det nye Vadehavscenter. ”Vi har haft et formidabelt samarbejde med både arkitekt, bygherre og materialeleverandører; herunder Bygma”, siger Søren Rasmussen. ”Byggeriet følger mange af principperne for DGNB-byggeri. De valgte materialer har krævet relativt stor arbejdsintensitet. Vi har bl.a. monteret rigtigt mange skruer grundet træsortens struktur”. Men det er kvalitet hele vejen igennem både i materialer og håndværk. Vi har afleveret et projekt, som vi er stolte over og som kommer til at holde i mange år”.

Arkitekten:
Ny, ansvarlig og vovet

Dorte Mandrup Arkitekter har formgivet det nye Vadehavscenter. ”Det var væsentligt for os at skabe en bygning i harmoni med landskabet, som fortolker og viderefører den lokale byggetradition”, siger Dorte Mandrup. ”Vi ønskede at give værdi til det lokale miljø med opførelsen af robuste og smukke rammer, der kan inspirere til oplevelse og udforskning af området. Ansvarlighed betød meget, særligt i denne kontekst, og det var centralt for valget af materialer. Vi valgte robinietræet, fordi det kræver et minimum af vedligehold”.
Arkitekturen er ny, ansvarlig og vovet, hed det i dommerkomitéens udvælgelse af Dorte Mandrup Arkitekter, da de fik opgaven med at formgive det nye Vadehavscenter.